Svensk hip-hops utveckling

Det är sjukt när jag tänker på hur stort hip-hop har blivit i Sverige. Jag är född i mitten på 90-talet, och började lyssna på hip-hop runt 2007, och vid den tidpunkten var svensk hip-hop en genre som inte var speciellt respekterad, och det var väldigt underground.
När jag nu går in och kollar på spofify:s topplista ser jag Dree Low, Z.e, Greekazo, Yasin Don, Einar, Antwan.
Samtidigt tänker jag tillbaka på typ Kartellen när de kom 2008 med storm, och vilken snackis det blev kring dem. Snacket var baserat på vilka typer av texter de skrev, och det lyftes fram en våldsromantisering. Samtidigt var det väldigt mycket människor, underground, som lyssnade på deras texter, och de fick en stor fanbase i förorterna runt om i Sverige. Jag minns det såväl är Kartellen släppte programrebeller, eller “kartellen” i ZTV. ” Sätt upp en gun, för Sveriges största ganstercrew, kan bli sveriges mest hatade jag skiter i, jag gör det här för Rosengård, Hisingen och Rinkeby”

Som Leo Carmona också uttryckts sig, vile han skrika, för att få folk att lyssna, för att sedan prata. Och det var definitivt en käftsmäll som etablisemanget handskades med att analysera och ta emot. Är detta Sverige, typ? Ca 10 år senare har gamet ändrats helt och hållet. Det som var underground då, är populärmusik idag.
Texterna idag är fortfarande råa, men har fått en helt annan acceptans i media, även om vi fortfarande ser vanlig media med “Malou” försöka bryta sig in i Greekazo’s texter, och analysera varför han säger att kokainet väcker upp en bättre än en kalldusch. Haha.
Oavsett så har vi sett en stor utveckling dels i kvaliten av musiken. Big up till alla rappare där ut. Men som sagt så har vi även sett en större acceptans i media. Vad jag tror är att svensk hip-hop är här för att stanna. Det här är bara början, och vi kommer fortsätta se grymma artister växa fram, och vi kommer fortsätta att se hip-hop få utrymme bland populär-kulturen så att säga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s