Sveriges Corona-strategi – genitaliskt eller idioti?

Går det att undkomma konversationer om covid-19 i dessa tider? Det känns som att allt som sägs och hörs berörs pandemin.

Jag tänker därför nischa ämnet lite grann och skriva om Sveriges strategi, och om det är rätt strategi eller inte. Inte för att jag är den första som utger min åsikt kring detta ämne.

Sverige har som alla redan vet om kört på en helt annan strategi än de flesta länder. Jämfört med de andra nordiska länderna och restena av de europeiska länderna. Sveriges taktik har varit att låta ekonomin stå mer öppen, nästan helt öppen, men samtidigt försöka isolera riskgrupperna.

Där vi är just nu, ser det faktiskt ut att Sveriges taktik har varit otroligt bra. Dödssifforna och antalet smittade har inte skjutit i höjden, någonstans i mitten i Europa, och inte alls jämförbart med de hårt drabbade länder Spanien och Italien. Vad som jag tror är otroligt viktigt, och som jag tror att Anders Tegnell har haft i åtanke, är hur pass allvarligt ekonomin kan drabbas av en total karantän som vi har kunnat se i många länder. För att ta Spanien som exempel. Småföretag, restuaranger osv är helt nedstängda. Spanska myndigheter kommer hjälpa företag till en viss grad för att underlätta situationen, men det är småpengar i en stor skala i vad som har och kommer att förloras.

Vissa pratar dessutom om att att det värsta inte har kommit ännu, och då menar man ekonomin. Vissa drar jämförelser med den ekonomiska kraschen 2008. Saken är den att vi inte vet hur djup ekonomisk kris detta kan leda till. Men en sak är saker, det kommer att påverkas, och vi har inte sett resultatet av det ännu.

Så det som Tegnell gör är unikt och han verkar se och fatta sina beslut på ett annat sätt som också rör ekonomin. Sen kan man såklart alltid fråga sig själv, hade utfallen blivit mindre om strängare regler hade åtgärdats? Möjligtvis. Men siffrar på lite över 1000 döda är trots allt inte så mycket. All respekt till alla döda, det känns alltid fel att snacka siffror när man pratar om människorliv, men det känns ändå som det är värt att nämnda i sammanhanget.

Utan att konspirera allt för mycket, måste man också nämna faktumet att vanligtvis dör det X antal människor varje dag i Sverige. Har vi sett klar statistik på detta, och om det har höjts under Coronatiderna? Vi på The Flow håller på med statisitk som berör detta, för att se skillnaderna.

Oavsett vad, så är min estimation att Sverige har gjort det otroligt bra, och Tegnell har verkligen stått på sig, trott på det han gör, och haft en total vision av hur han vill styra det. Vi får verkligen se hur det utvecklar sig, jag tror det ändå gäller att ha ögonen öppna och vara vaksam kring vad som händer i samhället, och vara redo att agera ifall det behövs, men just nu, kan man inte annat än applådera deras agerande. Genialitet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s