Juice fasting – förbättra energin och tappa kilon

Jag vet inte om ni någonsin har hört om juicing, men konceptet har funnits i ett tag och introducerades av amerikanen Jay Kordich. Konceptet handlar fundamentalt om att enbart dricka pressade grönsaker och frukter, genom en speciell juicemaskin. Det klassifieras som en alternativ diet eller detox och kan variera från 2 dagar och 7 dagar, medan om man har mer erfarenhet av det kan hålla på ännu längre än så. Ingen mat konsumeras, utan som sagt enbart enbart juicen.

Första gången jag hörde om det, var från min flickvän som hade gjort det någon gång tidigare, tänkte jag “what in the blue hell är det här, hur ska jag klara av detta?”. Jag har idrottat hela mitt liv och varit relativt hälsosam, och jag har kunnat trycka i mig mycket mat, pasta, ris, potatis som innehåller mycket kolhydrater, som ändå har förbrännts från träningen. Även i perioder där jag inte har tränat med samma intensitet, har min matkonsumtion varit den samma,och jag har ofta tänkt ” utan mat har jag ingen energi, och jag behöver verkligen en stor mängd mat under dagarna för att klara av att köra bilen så att säga”.

Men jag tänkte ändå att jag kunde ge det en chans, och jag har testat det på ett ordentligt sätt(längre än 4 dagar) vid 3 olika tillfällen. Jag är mitt inne i en sådan period nu, och nu är jag inne på dag 9, varav dag 7 hade jag en “cheat-day”. Det enda som verkligen slår mig när jag verkligen har kommit in i dieten eller detoxen, är hur otroligt beroende jag är av mat i vanliga fall. Jag tror alltid att “”detoxen kommer jag inte klara av” eller” jag behöver äta för att klara av att jobba”. De första dagarna är tuffa, sant, både fysiskt och psykiskt, men efter dag 3 och 4 finns inte samma hunger kvar, och jag börjar få en helt annan energi. En bättre mer fokuserad energi. Och för mig är energi livsviktigt, vilket det nog är för de flesta, men jag för att klara av mina intensiva dagar behöver jag vara fokuserad och “känna mig rätt”. Detoxen får definitivt mig att känna mig rätt.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av den här informationen. Är det så att jag vanligtvis äter fel? Äter jag för mycket? Har jag en ohälsosam vana att äta? Jag vet inte riktigt. Det är svårt att säga. Men ni vet alla den här känslan man får efter man har ätit en måltid, speciellt med pasta, och hur trött man kan bli efter det. Den känslan kommer inte nu.

Läser man om ämnet så finns det såklart många som jag som är väldigt positiva till saken, men det finns en hel del kritik till det också. Wikipedia-sidan säger bland annat att det inte finns några vetenskapliga teorier som stödjer att det ska hjälpa kroppen med något. Är jag vetenskapligt påläst inom detta området? Nej, men är mina känslor och min känsla falsk? I don’t know really
Men något som wikipedia-sidan säger är att man kan få känsla av svimfärdighet som jag tror har med blodtryck av göra. Då kroppen inte får in sin vanliga dos av socker så att säga, kan det ge påverkningar. Det har jag fått uppleva. Under 3 eller 4 dagarna genomförde jag ett yoga pass, där jag ändrade position från lågt sittande till stående, och blodet hängde inte med till hjärnan, I assume. Jag kände av det direkt, allt började snurra, jag satte mig ner kontrollerat, och det gick över. Detta har hänt några gånger tidigare i mitt liv, jag vet hur jag ska göra för att kontrollera situationen. Faktum är att det med stor sannolikhet berodde på min diet. Vad jag vill poängera är att det finns såklart saker som du måste ha i åtanke om du ska göra detta. Det är inte riskfritt, och du måste vara väldigt vaksam över vad du gör. Läs gärna på om ämnet, hur mycket juice du behöver. Du bejöver också kommunicera med dig själv “vad ligger min fysiska status på idag?”. Människor reagerar såklart olika på dieten.

Som sagt, för mig har det gett massor av fördelar, och jag har verkligen bevisat för mig själv att jag inte behöver den kvantiteten av mat som jag vanligtvis trycker i mig. Den ger mig energi, och för att inte tala om vikt så har jag gått ner 5 kilo på en vecka. Inte dåligt? Även om det inte är vikten som är mitt fundamentala mål, vilket är att rensa ut kroppen på saker som den inte behöver, så är det väl lägligt att tappa några kilon.

Vill ni testa på och köra, så behöver ni en speciell juicer. Kvaliten på maskinen är otroligt viktig. Ni kan hitta några för under 1000-lappen. Jag rekommenderar starkt att köra på en med bättre kvalite. Breville 800JEXL Juice Fountain Elite 1000-Watt Juice Extractor
Den kostar runt 3 lax, men tro mig, det är värt det. Kvaliten på juicen blir bättre. Lättare att rengöra den.

Och en sak som måste tilläggas. Ni dricker inte juicen för att det ska smaka gott. Okej? Glöm det haha. Det smakar inte gott. Ni dricker det för att det är hälsosamt. Basta.

Men ännu viktigare. Läs på innan ni påbörjar någonting. Ta det på allvar. Gör ni det, och ni vet hur er kropp fungerar, så kommer ni få bra resultat. Det är värt ett försök.
Låt mig veta om någon av er har testat det, och vad era resultat blev 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s