Varför Sverige borde omreglera sin Marijuana- politkikSverige har bland de striktaste narkotikalagar i världen. Ändå är narkotika väldigt vanligt förekommande i Sverige. Den vanligaste förekommande illegala drogen är marijuana eller hasch. Debatten kring hur vi ska hantera detta är något som ökat de senaste åren, inte minst pga ökande gängkriminalitet som har med drogförsäljning att göra, men också faktumet att fler och fler länder, bland annat Kanada och flera stater i USA har valt att legalisera eller avkriminalisera marijuana.

Första frågan man bör ställa sig själv “Hur farligt är marijuana?”. Det är inte speciellt farligt. Du kan fungera fullt normalt. Ett bra exempel är Joe Rogan som bedriver en av världens mest framgångsrika podcasts “Joe Rogan Experience”. Rogan är en av de människor som står längst fram i debatten för omreglering av marijuana, vilket numera är laligt i staten Kalifornien. Rogan har själv berättat att han själv började röka regelbundet i 30-års åldern, och han antyder att börja röka för tidigt, innan 25, då våra hjärnor inte är fullt utvecklade, är inte rekommenderat. Det är flera källor som styrker detta.
Det är som sagt inte farligt, folk dör inte av att testa. Dödligheten i jämförelse med alkohol är otroligt liten. Alkohol är mycket farligare. Jag tror att vi alla kan vara överens om att om alkohol hade upptäckts idag, hade det blivit olagligt. Inga tvivel om det, alkohol har för stort inflytande på samhället och ekonomin.Dock handlar inte debatten om alkohol. Debatten är om marijuana.

Absolut att marijuana kan påverka dig som person. Speciellt i ung ålder. Jag har själv sett människor som har börjat röka i ung ålder, tonår, och hur de har påverkats av substanserna, och jämfört med människor som har börjat använda substanserna i vuxen ålder. Det handlar också om hur du använder det. Det är inga tvivel om att folk kan missbruka drogen, men missbruk eller överkonsumtion kan ske på flera olika sätt. Alkohol, koffein, mat, sex, porr.


Det är för mig helt otroligt när jag hör vissa debatter om marijuana, och hur det kan målas upp som en livsfarlig drog som tar tre gånger för dig att bli så beroende att du inte kan ta dig ut från det. Det handlar mer om en social grej för många. Att sätt att koppla av. Och det är väldigt enkelt sluta. Det är väldigt få som får fysiska besvär, nästan inga alls. Den absolut svåraste grejen med att sluta använda marijuana, är att man måste byta livsstil. För en som röker, handlar det mycket om att ta det lugnt med vänner, muncha(äta), spela tv-spel. Det är ganska mycket tid som spenderas just på att vara hög och inte göra speciellt mycket. När man slutar finns det ofta ett tomrum som kan vara svårt att fylla upp.  Visst kan det min åsikt, men det är många som håller med mig om att problemen som uppstår av att sluta inte är stora.

Hur myndigheter uttrycker sig, och hur många människor upplever det, stämmer inte alls överens. Med det sagt finns det fortfarande problem som kan uppstå av att bruka eller missbruka marijuana. Men varför väljer vi inte att kommunicera rätt om ämnet?

Tänk er själva, hur många unga människor som får höra att man får psykos om man testar, och samtidigt har vi ett internet som säger helt annorlunda. Sedan testar man, och märker att det inte var så farligt. Upplevelsen som många får, är mer lik internet versionen så att säga, än myndigheter-versionen.  Det kan leda till att många inte tar brukandet på allvar, vilket såklart inte är bra, och inte heller korrekt, för det finns verkligen saker som man måste tänka på om man brukar drogen.

Tyvärr tror jag att det är väldigt många unga människor som leds in ett bruk och missbruk pga okunskap, och okunskapen beror på dålig kommunikation av myndigheter. Det hjälper aldrig att behandla medborgare som ej kapabla till att förstå, och ta egna och smarta val. Kanske till och med att människor verkligen förstår om det förklaras på ett mer verklighetstroget sätt?

Jag tror starkt på att vi måste ändra vår kommunikation i ämnet. Vi behöver inte dölja information. Det finns risker med brukandet, vilket finns inom alkohol, och vad säger vi till våra barn? “Drick inte för mycket”, “drick inte för ofta”, etc. Vad händer när någon har rökt? Oj herregud, du är ett problembarn och din framtid är troligtvis förstörd för all framtid. Det är smått och gott den attityden som finns mot marijuana.

Vad för positiva effekter kan det ha på samhället? Inte nog med att det hade skapat mycket jobbtillfällen, så hade också alla laglydiga människor kunnat avstå att handla från kriminella. En intressant grej att nämna är att delstaten Colorado, har fått ett ordentligt uppsving i deras ekonomi efter deras legalisering av marijuana, och det är det som alla bevis lutar mot. Industrin i Colorado har nått 1 miljard dollar, och det är massor av nya entreprenörer och företag som skapats på grund av att växten sedan 2014 är laglig.

Kontentan av det hela är att om vi ändrar vår kommunikation, och är tydliga med de riktiga för och nackdelarna, inger det förtroende, samt att folk faktiskt blir medvetna om riskerna. Det är enbart medvetenhet som verkligen kan knäcka denna nöten. Låter vi det vara som nu, olagligt, kommer folk fortsätta använda drogen, i gatuhörn, och financiera drogförsäljarna. Ett motargument är ofta “drogförsäljarna kommer sälja andra droger till folk”. Och var inte så säkra på det, för många människor kommer i kontakt med andra droger, just pga av de köper marijuana. “Nu när du ändå är här, vill du ha en gubbe schlajf(kokain)”. Och dessutom kommer intäckterna från den lagliga drogförsäljningen att generera jobb, säkerligen åt folk som annars kanske varit arbetslösa och i missbruk.

Jag tror starkt på att vi förr eller senare kommer att avkriminalisera, och det kommer andra europeiska också göra. Vi behöver inte va sist i detta, eller vad säger ni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s