Hur har digitaliseringen förändrat debatten?Tänk er själva hur enormt mycket digitaliseringen har påverkat vårt samhälle, bara 10 år sedan, då smartphonen verkligen började få stort inflytande på samhället. Tänk er då 20, 30 eller 40 år sedan. Många människor som är i ledande positioner inom företag, media, politik är bra mycket äldre än så, och en stor del av befolkningen är äldre än låt oss säga 20. Vad vill jag få sagt med det här? Låt oss säga att du är uppväxt 1975. Fram till du var 20 år gammal var den typ av kommunikation från media som du hörde på, från några få källor. SVT1 och SVT2 typ. Jämför med hur det ser ut idag. Du kan få information från i princip vilken källa som helst. Från utlandet, från icke etablerade källor och medier, som vår sida.

Den andra punkten som måste nämnas, är att människor har ett stort förhållande till att försvara sina åsikter. Det finns någon typ av identifikation till att ha rätt, och att ens åsikter är en del av sin identitet. Att det behöver vara så motstrider jag starkt, men tyvärr är det så det ser ut och jag tror att man hela tiden måste lära sig att fråga sig själv, “varför tycker jag så här”, “är det här nödvändigtvis bra tänkt”. Jag vet inte hur många människor som jag har varit i kontakt med, som säger “jag är en stolt socialdemokrat”, sen börjar man diskutera en specifik fråga, och man får verkligen vibben av att de gör allt för att stötta och argumentera för partiets åsikt, men håller personligen inte själva med. Att vara trogen till ett parti oavsett vilken politik som partiet för är som att vara trogen till en partner oavsett hur många gånger din partner är otrogen mot dig. Det här gäller för alla partiet. Och det gäller för alla människor. Man ska kunna hålla med om att,”socialdemokraterna har en bättre politik där”, och “centern har mer rätt där”, eller att sverigedemokraterna har mer rätt där”.

Det blir så fruktansvärt löjligt att allt handlar om att antingen har du helt rätt eller har du helt fel. Antingen är du en bra människa, eller en dålig människa. Jag är verkligen ingen psykolog, men jag frågar mig själv varför människor agerar såhär? Varför är det så viktigt att försvara sin åsikter, varför identifierar man sig till sina åsikter? Som den kända psykologprofessorn Carl Jung sa “människor har inte ideér, ideér har människor”.
Ni kan själv tänka kring det, när ni får upp en idé i huvudet. Var kommer den ideén ifrån? Är det ni som har tänkt ideén, eller har någon annan tänkt den åt er? Måste ni hålla med alla era tankar som ni får upp?
Vad jag tror är att det riktiga tänkandet börjar efter vi har fått upp idén. Det är då ni börjar tänka fram och tillbaka kring idén. Det år just därför som rätten att uttrycka sig som man vill är en grundlag och något som vi värderar väldigt hårt. Inte bara att vi behöver tänka kring alla våra ideér som vi får upp, vi behöver också kommunicera med andra, och höra vad de har att säga.

Vad har allt detta och göra med digitaliseringen? Jo, idag har vi massor av olika medier, och det är så lätt att demonisera flera källor som dåliga, eller som bra, utan att verkligen höra på vad idén handlar om. Jag tror det kan handla om en generationsfråga, att människor inte lärt sig att hantera dussintals källor samtidigt, och inte lärt sig att tänka kritiskt kring ideérna. Det är det vi måste göra, vi måste fortsätta snacka och diskutera med varandra. Vi måste kunna separera våra ideér med våra identiteter, och ha lugna sakliga diskussioner om ämnen.

Oavsett om vi vill göra detta eller inte, så kommer digitaliseringen att tvinga oss att göra det. Folk får redan information från massa olika källor, och tro mig, ju yngre du går, desto tydligare blir det. Vi måste lära oss att tänka så pass vetenskapligt det bara går, även om detta är otroligt svårt, såklart, då inte vetenskapsmän ens gör det hela tiden. Att tänka mer vetenskapligt är verkligen något som jag önskar mig mer från den svenska debatten. Jag vill inte se folk agera som fotbollssupportrar. “Nä det var inte offside”, fastän reprisen tydligt visar att spelaren var 2 meter offside. 

Det är exakt sån typ av information som vi vill förmedla. Är vi inte säkra om någonting, så skriver vi hellre att vi inte är säkra om svaret, än att låtsas att vi vet. Vi vill vara drivande i den nya debatten, som sakta men säkert kommer att forma Sverige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s