Zlatan – “kärleksillusionen eller svek?”

Zlatan har för första gången gått ut och kommenterat statyn-incidenten. I en intervju med D-play, jag parafraserar, att “jag har varit för snäll, jag blev blåst på mitt första kontrakt( Hasse Borg). Jag har hjälpt klubben mycket och mina intäkter har gett klubben 100 miljoner. Det har hjälp Mff och svensk fotboll. 100 miljoner är mycket för en svensk klubb”.

Vi har här inne på sidan varit inne på det här tidigare, att det skapades en mismatch mellan Zlatan och Mff-supportrar. Statyn revs ner, och sammanfattningsvis tror vi att det handlar om att Mff-supportrar inte riktigt har förstått vem Zlatan är, och vad han står för. Därför kom det en chock för dem. Jag menar, Zlatan var gullegris i Inter, lämnade till Barcelona och kom tillbaka till Milan. Det är intee första gången Zlatan bryter supportrars koder. Men spelar Zlatan efter dessa koder, och kan man förvänta sig att han ska spela efter supportrars koder?
Visst kan man alltid ha åsikter om att Zlatan skrev på. Även om jag personligen inte blev ledsen eller upprörd, chockade det mig ändå en del, jag trodde på något sätt att han själv hade lojalitet för Malmö. Men även jag var naiv, och att förvänta sig det av Zlatan gjorde jag inte efter att jag tänkt igenom det. Zlatan har aldrig riktigt visat att han har stor lojalitet för Malmö. Det är business för Zlatan.
Och vad ska man förvänta sig av Zlatan? Jag menar, han är från en fotbollsvärld som är extremt tuff. Det är en värld där man måste ta för sig och man måste visa sitt egna värde, hela tiden, inte bara på planen. Zlatan har blivit behandlad som en köttbit, som man kan sälja fram och tillbaka, och det är så det är att vara fotbollsspelare. Vill en klubb ha dig, och de har pengar att betala för dig, så kommer nästan alla lag att sälja dig, oavsett hur mycket du tillhör klubben, eller oavsett om du heter Raul.
Såklart finns det undantag, Messi. Att Messi lämnar Barcelona känns ofattbart, men helt ärligt, vem trodde det om Casillas? Så länge Messi presterar kommer han vara kvar i Barcelona, men även här vet man inte vad som kommer hända. Xavi och Iniesta har lämnat Barcelona.
Såklart kan folk invända och säga “Messi går iallafall inte till Real Madrid” eller köper upp en del av Espanol.
Min invändning till det är att Zlatan spelade i Malmö under några få år. Han lämnade väldigt tidigt. I många av tidiga år spelade han för andra klubbar. Han var inte alltid sedd som stjärnan i klubben. Glöm inte Tony Flygare. Och han blev blåst på sitt första kontakt. Ajax betalade sin högsta summa för en spelare, men Zlatan tjänade väldigt dåligt jämfört med andra Ajax-spelare.

Malmö FF har fått mycket av Zlatan, och jag tror mer att Zlatans kärlek är till malmö som stad, än för laget.

Det kommer alltid vara en mismatch mellan supportrar och spelare. Men vem är det egentligen som har skapat upp en illusion? Det är nästa som att man blir hemligt kär i någon, utan att få en tydlig respons från den andra personen, men förvänta sig att den inte gifter sig med någon annan, och bli förbannad om den gör det. Zlatan är Zlatan, glöm inte det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s