Oaktsam våldtäkt eller inte?

Efter Paolo-skandalen, har det uppstått en stor diskussion i svensk media, hurvida Paolo kan göra sig skydig till oaksam våldtäkt eller inte. Termen är relativt ny, som rent juridiskt inte har blivit använd speciellt många gånger i praktiken.

Oaktsam våldtäckt betyder grundläggande att man har varit medveten om personen man köper sex av, har varit dittvingad. I Sverige är det inte helt ovanligt att en del av prostitutionen just är upplagt på detta sättet, med hallickar som styr, och med kvinnor, och män i väldigt utsatta förhållanden.
Dock måste personen som köper sex vara medveten om detta när köpet genomförs.

Debatten blåssade upp ordentligt då Paolo i sin intervju med tv4 sa, och jag parafraserar “Hon kan ju ha varit dittvingad, och hon tycker säkert inte att det är jätteroligt att vara där”

Låter det som att Paolo kan vara skyldig till oaktsamt våldtäckt? Ja, men nödvändigtvis inte.

Paolo kan ha reflekterat över detta efter att han blivit gripen, och han uttrycker sig inte att han i stunden han köper, eller medan han har sex med kvinnan, tänker på saken utifrån perspektivet att hon inte valt själv att vara där.

Därmed gör Paolo med sitt uttalande inte sig skyldig till en oaktsam våldtäkt, som många har hävdat att han har gjort. Nästan, men inte tydligt nog.

Enligt flera källor har Paolo straffats för just “sexköp” och ska betala 25 000kr. Det tyder på att lagen inte kommer att försöka straffa honom för oaktsam våldtäkt, utan domen är redan satt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s