George Floyd & polisbrutalitet – var ligger felet?

George Floyd, sociala medier har fullständigt överflödats av händelsen i Minneapolis i USA, där en afroamerikan dödades, mördades, plågades av polisen. Vet egentligen inte exakt vilket ord jag ska använda för att beskriva händelsen, men kolla själv på videon, det är tydligt att polisen gör ett övervåld mot personen.

Det är definitivt inte första gången en liknande händelse sker i USA. Genom åren har det varit flera brutala händelser som resulterat i  att folk har dött på grund av polisen brutala beteende. Vad som är viktigt att nämna är att det ofta också har skett mot afroamerikaner och det har skett mycket diskussioner om att polisen beteende är mycket grövre mot afroamerikaner än mot vita.  För att inte nämna historian bakom USA och vad landet har genomgått för förändring under de senaste 50, 100 åren, så är det begripligt att det fortfarande underligger en rasism i landet, som visserligen har visat tecken på att bli bättre, men som fortfarande har väldigt mycket att jobba med.
Om den specifika händelsen var just baserat på rasism är väldigt svårt att veta såklart, ingen av oss är liedetector, eller har möjlighet att läsa någons tankar, men det finns tydliga beteendemönster och många aktuella fall som har publicerats medialt har inkluderat afroamerikaner.

Oavsett vad så är polisbrutaliteten ofantlig i USA, och jämförelsevis med Sverige så har Sveriges poliser ett mycket mildare tendens av att begå övertramp i deras beteenden.

Frågan som jag ställre mig själv när jag ser videon är, hur kan det vara möjligt att begå så ofantliga övertramp som dessa poliser gjorde? George Floyd ser ut att vara under kontroll, flera poliser står i närheten, Floyd ser inte ut att ha tillgång till ett vapen som potentiellt kan göra poliserna mer noggrana att inte ge personen uttryme, samt att han upprepande gånger säger att han har svårt att andas. Hur kan man förklara situationen på ett annat sätt än att blanda in ord som mord, dråp eller för den delen tortyr? Det finns överhuvudtaget inget som kan rättfärdiga det polisen/poliserna gjorde, och i mina ögon är deras beteende en typ av ondskefull önskan om dominans, eller att helt enkelt inte bry sig, eller att inte ha kunskapen att kunna lägga märke till alla de uppenbara detaljerna som att Floyd uttrycker sig att han inte kan andas, eller att de har övergripande bra kontroll på situationen.

Jag hoppas innerligt att dessa poliser bestraffas utifrån vad de faktiskt har gjort, och att de inte skyddas av systemet på något sätt, att de “gjorde sitt jobb” eller “försökte göra sitt bästa”.

Det verkar också på en systemnivå vara svårt att komma underfund med att poliserna också måste förhålla sig till samma lagar och moraliska system som våra lagar är uppbyggda av. Nu är jag inte på något sätt utbildad inom juridik, men av ren erfarenhet har jag noterat att allt för många situationer leder till att poliser som begår övertramp, inte straffas tillräckligt för sina handlingar, och vi som samhälle måste kolla djupare in på hur vi kan se till så att poliser inte begår övertramp. 

Vad tycker ni om situationen? Och vad tycker ni om polisbrutalitet i allmänhet? Hur ska man komma i bukt med strukturella problem? Det finns inga enkla lösningar. Jag uppskattar respektfull kommunikation, med väl genomtänka kommentarer.


LETSCOM Smart Watch Fitness Tracker Heart Rate Monitor Step Calorie Counter Sleep Monitor Music Control IP68 Water Resistant 1.3″ Color Touch Screen Activity Tracking Pedometer for Women Men

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s